Teknoloji

Araştırmacılar yıldızlarla beslenen 18 yeni kara delik buldu

Yakın zamanda The Astrophysical Journal’da yayınlanan bir araştırma, 18 yeni kara deliğin keşfedildiğini gösterdi. yakınındaki yıldızları nasıl yiyor bunu detaylı bir şekilde açıklıyor. Bu 18 yeni kara delik, gökbilimcilerin, bir yıldızın gelgit yoluyla bir kara deliğe çekildiği çoklu durumlar olan yeni gelgit bozulma olaylarını (TDE’ler) fark etmesiyle bulundu.

Yıldızlar parçalara ayrılıp kara delik tarafından yavaş yavaş yenildiğinde, elektromanyetik spektrumun her yerinde görülebilen muazzam bir güç patlaması yaratılıyor. Bu TDE’ler, bilim adamlarının uzayın uçsuz bucaksız alanlarında kara delikler bulmaya çalışırken aradıkları şeylerdir. Yeni keşfedilen 18 kara delik , daha önce “gizli” kalmayı başarmıştı çünkü onu tespit etmek için alışılmadık bir banda (kızılötesi) bakmayı gerektiriyordu. Ancak bu kapalı TDE’lerin keşfi, evrendeki bilinen TDE’lerin mevcut kataloğunu iki katından fazla artıracağından daha da değerli görülüyor.

Bu TDE’leri tespit etmek için kızılötesine bakmanızın nedeni, bunların özellikle tozlu galaksilerde bulunmasıdır. Bu, kara deliklerin çoğunlukla gezegen oluşumundan ve galaksideki diğer yıldızların ölümünden kaynaklanan bol miktarda galaktik enkazla çevrelendiği anlamına gelir. Bu da enkaz bulutlarının merkezindeki kara deliklerin görülmesini zorlaştırıyor.

Ancak MIT araştırmacıları kozmosu kızılötesi bantta inceleyerek çok daha fazla TDE tespit edebildiler ve daha önce bulunmayan 18 yeni kara delik görüntüsünü ortaya çıkardılar. Ek olarak, kozmosa dağılmışlardır ve farklı galaksi türlerinde bulunurlar.

Phys.org tarafından bildirildiği üzere, yeni bulguların baş yazarı, bu kaynakların çoğunun optik bantlarda görünmediğini açıkladı. Bu nedenle bunları tespit etmek ve kataloğa eklemek için kızılötesi kullanmak gerekiyordu. Tespit edilen örneklerden biri aynı zamanda şimdiye kadar tespit edilen en yakın TDE idi ve araştırmacılara aktif olarak beslenen kara delikleri araştırmak için yeni yollar açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu