Femme Fatale: Ferhunde’den Medea’ya Cazibesiyle Erkekleri Mahveden Tehlikeli Kadınlar
‘Femme fatale’ olağanüstü, çekici ve tehlikeli bir kadın karakter olarak edebiyatta, sinemada ve popüler kültürde sıklıkla kullanılan bir terimdir. 19. yüzyıl görüşleriyle şekillenen bu kavram, daha sonra pek çok sanat dalında karşımıza çıkmıştır. Ezel’in Eyşan’ı, Yaprak Dökümü’nün Ferhunde’si, Truvalı Helen ve daha birçok simgesel karakter de ‘femme fatale’ ile eş anlamlı hale geldi. Gelin ‘femme fatale’ kavramına biraz daha yakından bakalım…
Önemli uyarı: İçerikte anlatılan hikaye ve anlatımlar dini bir karakter taşımamaktadır. Aşağıda okuyacağınız bilgiler, açıklamalar ve fıkralar; Uluslararası edebiyatta sembolik olarak yer alan anlatılardır.
Kaynak:https://www.thecollector.com/femme-fa…
Fransız kökenli olan “femme fatale”, Türkçe’de “baştan çıkaran kadın”, “çekici ama tehlikeli kadın” anlamına gelmektedir.
Yunan mitolojisinden edebiyatın pek çok yerinde görülen “femme fatale” kavramı, pek çok televizyon yapımında giderek yaygınlaşmaktadır.
“Femme fatale” figürü, İncil ve mitolojik kaynaklardaki tasvirlerle değerli bir şekilde eşleşiyordu.
Yahudi-Hıristiyan anlatılarında insanlığın çöküşüne sebep olan şey Hz. Havva’nın yasak meyvesi Hz. Adem’e yenildiği içindi.
Tablonun adı “Günah” olmasına rağmen bu günah Hz. Ayrıca resimdeki Havva’ya değil yılana atıfta bulunabilir.
“Femme fatale” Yunan mitolojisinde de sıklıkla görülür.
Redon’un yapmaya çalıştığı Hz. Eve ve Pandora’nın rastgele bir noktada buluşabileceklerini vurgulamak içindi.
“Femme fatale” figürünün bir başka örneği de Truvalı Helen’dir.
Medea, Yunan Mitolojisinin önde gelen “Femme fatale” figürlerinden biridir…
İnsanları gözlerinin içine bakarak taşa çeviren Medusa, efsanevi “femme fatale” figürü olarak da bilinir.
“Femme fatale” figürleri de beyaz perdede sıkça görülüyor. Scarlett Johansson’ın canlandırdığı Nola karakteri buna bir örnek.
Anne Hathaway’i unutmamak için. The Dark Night Rises’da (2012) etkileyici bir “femme fatale” idi.
Kedi hanımın rolü bu filmde gerçekten Hathaway’in ruhuna işledi. Elinde olanı kapan ve arkasındaki hiçbir şeyi umursamayan o karakter… Tam anlamıyla bir ‘femme fatale’!
Biraz da Türk dizilerine bakalım: Ferhunde Güven! O gerçekten soğukkanlılığın vücut bulmuş haliydi.
Tekin ailesini elinde tutmasını bilen, Şevket karakterinin zaaflarını kendine çekip kullanmayı başaran ve bunun sonucunda herkesi dize getiren efsane Ferhunde! Ferhunde, takdir edeceğiniz üzere bu özelliklerinin yanı sıra klasisizmden uzak, sivri dilli ‘çağdaş’ bir karakterdi. “Femme fatale” karakterlerinin ortak bir noktası olduğu yerde, aşırı “öteki” konumundalar. E her zamanki finalde yalnızdı ve her şeyini kaybetti. Bu, ‘femme fatales’in sonunda kurban olacağını gösteriyor.
Ve son olarak Eyşan Tezcan Atay: Cansu Dere’nin oynarken adeta bir bütün olduğu “toksik” karakter…
Onu hep arkadan Ömer karakterini vurduğu zaman hatırlıyoruz. Kardeşi Bahar sağlığına kavuşsun diye çıktığı bu yolda herkesi eziyordu. Ama bir amaca hizmet etti. ‘Femme fatale’lerin bir diğer ortak noktası da kurnaz olmalarıdır. Sevimliliğini kullanarak dizideki tüm karakterlerin odak noktası haline geldi. Daha sonra Cengiz tarafından öldürüldü.
Ne düşünüyorsun? Yorumlarda buluşalım…